Hjärt- lungräddning / första hjälpen

Vem som helst kan drabbas av ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Det kan bland annat ske på jobbet, i matbutiken eller på gymet. Vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp krävs tidig hjärt-lungräddning för att syresätta blodet och en elstöt från en hjärtstartare för att hjärtat ska börja slå igen .

Se till att du är förberedd på det oförberedda. Lär dig Hjärt-lungräddning.


En berättelse från verkliga livet, 2014-01-17
Hej, Gerd
Du var hos oss på HRM igår torsdag och lärde oss HLR. Det var superbra och lärorikt. Jag är tjejen som inte ville ligga på golvet...;)
Hursomhelst, så tänkte jag berätta en story för dig.
 
Igår var Angela, VD:n och jag på väg ut för att äta middag. På väg mot krogen på Nybrogatan 38, passerade vi systembolaget och ser genom skyltfönstret att något inträffat. En dam verkar ha svimmat. Vi går in och människor håller på och lägger henne på fönsterbläcket, varpå Angela säger: Vi har precis varit på HLR kurs idag och jag kliver in och skall kolla av damen. Jag gör precis som du lärt oss och inser att damen inte andas normalt utan kippar efter luft, snarkar m.m. och det ser ut som en hjärtinfarkt. Självklart inleder jag HLR och får henne att andas relativt stabilt igen. Jag håller på med kompressioner till det plötsligt dyker upp 2 läkarstudenter som fått livräddarsmset, varpå dom tar över situationen. "
 
Vänliga hälsningar
Diana Zeljkovic, HRM


Hjärt- Lungräddning HLR

Vuxen-HLR med AED hjärtstartare och luftvägsstopp
Grund- och repetitionsutbildning

All forskning visar på betydelsen av tidigt påbörjad hjärt- och lungräddning, HLR med god kvalitet. Det är viktigt att sträva efter att göra effektiva bröstkompressioner och inblåsningar med så få avbrott som möjligt.

Antalet publika hjärtstartare blir fler och fler och chansen att överleva ett hjärtstopp ökar om en strömstöt kan ges innan ambulansens ankomst. Studier visar att uppemot 74% kan överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp om de får en strömstöt inom 3 minuter.

Ett totalt hinder i luftvägen orsakat av ett föremål eller en bit mat som fastnat i luftvägen är ett livshotande tillstånd. Det som fastnat måste avlägsnas inom några få minuter. För att göra det behöver personen hjälp.

På kursen får alla deltagare kunskaper i hur man känner igen ett plötsligt oväntat hjärtstopp och hur man hjälper den drabbade akut. Kunna och våga använda en publik hjärtstartare. Känna igen och åtgärda när någon satt i halsen och inte kan andas. Utbildningen innehåller mycket praktisk träning blandat med teori.

Repetition
Många undersökningar har visat hur svårt det är att komma ihåg det man lärt sig ju längre tid som gått. Därför rekommenderar Svenska rådet för hjärt- lungräddning att man repeterar utbildningen minst 1 gång per år. Räddningstjänst och sjukvårdspersonal bör repetera 2 gånger per år.

Målgruppen för Vuxen-HLR är personer från puberteten och uppåt.

Barn-HLR
Varje dag inträffar olyckor eller olyckstillbud där barn är inblandade. De slutar oftast lyckligt, men olyckor som leder till bestående handikapp eller barns död är alltför vanliga. Ofta är olycksorsaken helt osannolik. Barn är uppfinningsrika, nyfikna och obetänksamma. Vilket litet barn kan motstå att stoppa en färglad leksak i munnen? Bristande livserfarenhet gör att de utsätter sig för stora risker. Det kommer an på oss vuxna att låta barnen göra sina erfarenheter under så säkra föhållanden som möjligt.

Utbilda dig i barn-HLR så du vet vad du ska göra och vågar ingripa om en olyckan inträffar.
Denna utbildning är särskilt till för dig som har egna barn, arbetar med barn eller umgås med barn .
Utbildningen lär dig livräddande åtgärder för barn 0-1 år och 1 år till puberteten.

D-HLR
Fördjupning i HLR med hjärtstartare.

Den här kursen ger dig fördjupade kunskaper i att använda en hjärtstartare, en så kallad halvautomatisk defibrillator på ett effektivt och säkert sätt.

Svenska HLR-rådet rekommenderar att de som i sin yrkesroll förväntas kunna utföra första hjälpen och HLR samt har tillgång till en defibrillator, genomgår D-HLR utbildning (t ex säkerhetsvakter, taxichaufförer, personal i simhallar, flygpersonal, personal inom räddningstjänsten etc.) Även de med särskilt ansvar för defibrillatorer på arbetsplatser eller publika anläggningar rekommenderas denna utbildning.
Kurstillfället består till allra största delen av praktisk träning i form av scenario-träning, arbetsledning, teamwork och kommunikation.Första hjälpen

Första hjälpen bör alla kunna ge vid ett akut sjukdomstillstånd eller olycka med personskador. Under den här kursen får du lära dig både livräddande första hjälpen vid livshotande situationer samt situationer som kan uppstå i din vardag. Kunskapen ger dig en möjlighet att våga ingripa. Med praktisk träning och grundläggande kunskap får du förutsättningar att både kunna hjälpa en människa i en akut livshotande situatione men även att ta hand om mindre allvarliga sjukdomstillstånd och skador.
 
Varför är det så viktigt att alla kan ge livräddande första hjälpen? De första minuterna är avgörande vid akut sjukdom eller allvarlig skada. Livräddarens insats och kunskap blir den viktigaste länken i kedjan som räddar liv.Gerd Westholm Kjellgren   tel 070 570 28 17        info@ivera.se     www.ivera.se